alcím

A legfinomabb tavaszi leves: a minestrone

Ez a könnyű, de sűrű, forró és laktató leves teljes, ám egyáltalán nem hízlaló vacsora lehet, ami csupa-csupa tavasz.

A minestrone egy közismert, sűrű olasz levesféle. A neve is magára az étek jellegére utal, a minestra ugyanis levest jelent. A minestrone a bőségesen adagolt hozzávalóknak köszönhetően sokszor annyira tartalmas, hogy akár egytálételnek is tekinthetjük.

Számos változata ismert, elkészítése szinte családonként és évszakonként is változik. Míg Róma környékén előszeretettel főznek bele tésztát, más régiókban ez nem jellemző, helyette több a hüvelyes, a káposzta vagy a zöldfűszer kerül a hozzávalókhoz. Van, ahol sok paradicsommal készítik, de ismert olyan változata is, amelybe egyáltalán nem kerül bele. Egyszóval szinte mindegy, milyen zöldségeket válogatsz hozzá össze a piacon, csak néhány alapelvet kell betartanod ahhoz, hogy sűrű, könnyű levesedet minestronénak keresztelhesd. Íme a mi kedvencünk.

Hozzávalók
2 fej karalábé
4 szál sárgarépa
1 fej zeller
1 nagy fehérrépa
1 cukkini
1 konzerv hámozott paradicsom
1 nagy vöröshagyma
2 krumpli
1 konzerv fehérbab
3 gerezd fokhagyma
pirítós
bazsalikom, zsálya, só, bors, balzsamecet

Az apróra vágott hagymát párold meg egy kis olívaolajon, dobd rá a felkarikázott sárgarépát, és párold meg egy kis vízen. Amíg párolódik, darabold fel a többi zöldséget. A megpuhult répára öntsd rá a paradicsomot, sózd, borsozd, majd dobd bele a többi zöldséget. Öntsd fel vízzel úgy, hogy éppen ellepje. Ízesítsd a fűszerekkel, majd nagyon lassú tűzön hagyd főni kb. egy órát. Ellenőrizd, hogy minden elég puha lett-e, és hogy elég sós-e a leves. Tálald fokhagymás pirítóssal.
 

szerző: Ötvenentúl.hu | dátum:.

#Egészség

#Szabadidő

#Étrend

#Otthon

ez is érdekelhet

MÁSOK ÉPP EZT OLVASSÁK

legfrissebb a világból